Haziran Ayında Otomotiv Sektörünün Satış Rakamları Açıklandı

0
3 ay önce
Haziran Ayında Otomotiv Sektörünün Satış Rakamları Açıklandı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği kısaca ODMD, her ay düzenli olarak açıkladığı ve otomotiv sektörünün bir önceki aydaki performansı göstern raporunun Haziran 2024 dönemini açıkladı. 2024 Ocak-Haziran döneminin ele alındığı rapora göre ilk beş ayda otomobil ve hafif ticari araç sektörü yüzde 3.7 oranında büyüme kaydetti.

Aynı dönemde otomobil satışları %7,3 büyürken hafif ticari araç sektöründe ise bir önceki yıla göre %8,7’e yakın bir daralma söz konusu.

Sektörün Haziran Ayı Performansı Nasıl Oldu?

Otomotiv sektörünün bir diğer beklenen gelişmesi ise bir önceki aya göre satış rakamlarının geldiği nokta idi. Haziran ayında otomobil satışları bir önceki aya göre %3,6, hafif ticari araçta ise %12,6 gerilerken toplamda %5,3 oranında gerileme söz konusu.

Aylık bazdaki bu büyük düşüşe rağmen geçen ayların etkisiyle de Haziran ayında sektörün performansı son 10 yıl ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

Mayıs Ayındaki Yavaşlama Yavaşladı

Diğer yandan 2024’ün ilk üç ayında 2023’ten daha iyi bir satış performanıs gösteren sektör, nisan ayında sert bir frenleme yaparak ilk kez geçen yılın gerisine düşmüştü. Mayıs ayında 100 bin araç satışı ile geçen yılın Mayıs ayı satış rakamlarının gerisinde kalınsa da aradaki farkın kapatılmaya başlandığı görülüyor. Haziran da ise bu durumun dahada iyi yönde ilerlediği görülmekte

Özellikle kurban bayramı sonrası yeni araç sahibi olmak isteyenlerin satın alım taleplerini gerçekleştirdikleri gözüküyor.

SUV Arayı Açmaya Devam Ediyor

SUV araçlar gelişme ile pazarın %54’üne sahip oldular. Diğer yandan hatchback türündeki tercihin de azaldığı görülürken sedan tipinde de bir miktar düşüş gözüküyor.

Markalar Bazında Durum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir