Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Otomatik geçiş sistemi OGS 31 Mart’tan itibaren kullanımdan kaldırılıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre 31 Mart 2022 tarihi itibariyle OGS sistemleri devre dışı kalacak.
OGS sistemine sahip olanlar ücretsiz HGS etiketi alabilecek.
Otoyol ve Köprülerde Ücret Toplamanın Tarihçesi
Otoyol ve köprülerde nakit ücret ile birlikte bugüne kadar toplam beş farklı ödeme sistemi kullanıldı. Nakit Ödemenin yanı sıra OGS, KGS, HGS ve SGS gibi sistemler kullanıma girdi.
Köprü ve otoyollarda ücret toplama konusu 30 Ekim 1973’te o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü’nün açılmasıyla gündeme geldi. İlerleyen yıllarda ücretli otoyolların hayatımıza girmesi ve FSM’nin açılmasıyla birlikte ücretli geçişler yaygınlaştı.
Artan trafik sebebiyle gişelerde nakit ödeme yerine arayışlar oldu. Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), 1999 Haziran ayında kullanıma başladı. Aktif yani pille çalışan OGS’ler 2 yıl çalışma ömrü ve maliyeti ile eleştiri konusu olmuştu.
17 Eylül 2012’te PTT ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışmasıyla Kartlı Geçiş Sistemi OGS’ye alternatif olarak devreye alınmıştı. Ancak KGS uzun ömürlü olmadı ve 1 Şubat 2013’te kullanımdan kaldırıldı.
KGS gibi ucuz ancak OGS gibi otomatik geçişi sağlayan HGS sistemi ise Ekim 2011’de devreye girdi.
HGS ve OGS sistemlerindeki karışıklık sebebiyle her iki sistemin de geçerli olduğu Serbest Geçiş Sistemi SGS ise 2014’te kullanıma girmişti.
Yapılan son değişiklikle sadece HGS sistemi kalacağı için SGS sistemine de ihtiyaç kalmayacak.